mandag 31. mai 2010

Gassflasker

Gassflasker finnes det tydeligvis ingen standard på. Det virker nesten som om hvert land har sin flasketype.
Båten vår har et innebygd, drenert rom for to gassflasker. Her passer akkurat to stk. 6kg. PA6 flasker av aluminium med industrikobling, men disse kan ikke skaffes i Norge. Vi kjøpte to stk. i Sverige før vi dro og håpet på å kunne fylle disse etterhvert.
Men det finnes så mange standarder at vi måtte skaffe oss et adapter slik at man bare kan koble på en slangestuss med slangeklemme. Da har det gått helt greit, men vi må som regel dra direkte til gasstasjonene.
Da vi kom til Middelhavet skaffet vi oss i tillegg en 3 kg campinggasflaske for disse er vel de eneste som kan byttes overalt i hele Europa og faktisk så langt ned som til Kapp Verde. Her i Brasil har vi også fått fylt den, men det er noe vanskeligere.
Aluminiumsflaskene ruster ikke og har veldig lav vekt i motsetning til campinggasflasken som ruster og er tyngre.
Mens det i Norge brukes stort sett Propan, brukes det Buthan i mellom- og sydeuropa og varme strøk ellers. Buthan har større varmeeffekt, men kan ikke brukes i kalde strøk. Med denne gassen kan vi fylle 7kg på våre aluflasker. Forskjellen er så liten at komfyren fungerer uten videre med begge typer. 
Litt avhengig av hvor mye det bakes og kokkeleres, bruker vi ca.3kg gas pr. måned, så med de to 6kg PA6 flaskene og campingasflasken har vi i hvert fall for 5 mnd hvis det skulle knipe.
Alternativet er å fylle selv. Da må man prøve å få lånt en større flaske og heise denne på hodet opp i et fall i masta og la gassen renne ned i den tomme flasken. Ulempen er at dette tar mange timer, gjerne over natta.

2 kommentarer:

 1. Eldre bobiler i Tyskland, bruker PA 6. Døra til rommet flaskene skal inn ier kun 25 cm bred.
  Anslutningen har links gjenger, og overkast mutter. gasol i Sverige har disse.Hvem har dem i Norge?

  SvarSlett
 2. AGA i Norge har tatt PA6 ut av sitt sortement, så de må kjøpes i Sverige. Slik var det i hvert fall i 2008.
  Koplingen er en såkalt "industrikopling" med lings gjenger.
  Fordelen med flaskene er at de er av aluminium, ruster ikke og er veldig lette.
  Vi har med kupling for å kun å tilslutte slange for fylling i andre land og det har stort sett gått greit.

  SvarSlett