onsdag 17. mars 2010

Watermaker

Vi bestemte oss tidlig for at vi ville ha en watermaker ombord slik at vi var helt uavhengige av å måtte til land for å fylle ferskvann samt at vi hadde full kontroll på vannkvaliteten ombord.
Det finnes et uttal av typer og fabrikanter. Felles for dem alle er at de er energikrevende og må ha en del stell og vedlikehold. Vi brukte veldig mye tid på å vurdere de ulike typene og ikke minst bestemme seg for hvilken kapasitet den bør ha. Igjen blir det kompromisser, men etter en grundig vurdering samt erfaringer fra andre langturseilere, falt valget på en Katadyn PowerSurvivor 160E.

PUR 160E
Den gir oss 20 - 25 liter ferskvann pr. time. Den er enkel i bruk og krever lite vedlikehold. Vi var litt uheldige da det viste seg at membranen som er den viktigste delen i systemet hadde en fabrikasjonsfeil, men dette ordnet fabrikken i Sveits opp i og sendte oss en ny da vi var i Frankrike. Det viste seg etterhvert at vi har vært veldig uheldige og fått en ordentlig mandagsutgave for etter ett års bruk oppsto det oljelekkasje både fra motoren og gearboksen. Etter litt om og men fikk vi byttet hele enheten med pumpe og alt på garantien. God service betyr mye når man er på tur.

Montering
Som det fremgår av bildet har vi montert pumpen og membranen i kjølsvinet, over deler av batteribanken, mens filter og ventiler er montert lettere tilgjengelig da disse må betjenes hver gang man bruker maskinen. For å unngå for grove kabler på grunn av det store strømforbruket, benyttet vi oss av styrestrøm fra bryterpanelet og et relé ved overgangen til watermakeren. Valgte litt lite relé først som gikk varmt, men når dette ble skiftet med et kraftigere så har fungert greit.
Så langt har vi kun kjøpt drikkevann en gang på turen og det var mens vi ventet på ny membran i Frankrike.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar