fredag 12. mars 2010

Generelt

For dem som er interessert vil vi her prøve å beskrive hva slags utstyr som kreves for langtur og ikke minst hvilke valg vi har tatt i forhold til dette. Det finnes utrolig mange muligheter og hvilket nivå man skal legge seg på er opp til den enkelte, ikke minst i forhold til budsjett. Noen har sagt at man kan seile jorden rundt i en tresko hvis man vil, men valgene man tar har med hva man føler man må ha for å føle seg trygg og hvilken komfort man ønsker.
Alt dreier seg til syvende og sist om sikkerhet og alle valg blir gjort ut i fra dette. Sikkerhet har også med trivsel å gjøre og det er viktig at man trives på tur.
Noen begynner med "rein" båt og tar utrustningen etter hvert underveis og andre har det meste klart før avreise. Vi kan vel si at det er mye enklere og praktisk å gjøre ting før avreise. Man har kjente omgivelser, vet hvor ting er, man har gjerne bil for å kunne farte omkring for å skaffe utstyr, man har telefon med lokaltakst og man snakker det samme språket. Vi har erfart at man kan bruke utrolig mye tid på å skaffe bare en filleting.
På den andre siden blir man vel egentlig aldri helt ferdig og klar for å dra og hvis hver minste ting skal være på plass, er faren for at man aldri kommer seg avgårde stor.
Vi har sett mange båter som er evige byggeprosjekt og all tid i havner går med til å mekke og utbedre båt.
Vedlikehold er en annen ting. Båt og utstyr utsettes for enormt mye mer slitasje enn normal bruk hjemme. Fra vi dro fra Las Palmas og til vi kom til Brasil, har vi tilbakelagt drøye 2.600nm i løpet av 3 ukers seiling. Det tilsvarer nesten 3 års vanlig turseiling hjemme. I tillegg bor vi i båten 24 timer i døgnet nær sagt året rundt og alt annet utstyr får også en helt annen bruk enn helge- og feriebruk hjemme.
Reservedeler er et kapittel for seg. Det er ikke alltid enkelt å finne reservedeler som kan erstatte utslitte eller ødelagte deler. Vi har prøvd å skaffe oss det vi mener vi kan ha behov for og man kan jo ikke gjerne ha med seg en komplett ekstra båt heller.
Dette var noen tanker om forskjellige ting, men det viktigste er å ta skrittet, sette seil og dra avgårde. Det er utrolig spennende!

1 kommentar:

  1. Her var det mange gode tips og erfaringer.
    Følger med, med stor interesse :=)

    SvarSlett