mandag 22. mars 2010

Diverse

For underholdning og velvære har vi en del musikk, lydbøker og filmer. I havn kan vi se filmer på laptoppen og musikk og lydbøker på CD-spilleren. Men på nattseiling bruker vi en iPod Classic hvor vi har lastet inn musikk, en del lydbøker og noen filmer. Dette er ypperlig på lange nattevakter.
Ellers har vi en del bøker som også er fint å ha på lange strekk. I mange havner er det bytteordninger for bøker og det fungerer bra. Ikke så mange bøker på norsk på slike steder akkurat, men det kan jo være greit å holde engelsken ved like i hvert fall.

Før vi dro skiftet vi det gamle luftkjølte Isotherm kjøleaggregatet til et nytt Isotherm ASU, vannkjølt aggregat. Dette angrer vi ikke på. I varme strøk går jo aggregatet mye mer og vi slipper å få all varmen inne i båten. I tillegg bruker det noe mindre strøm enn det gamle. Vi gikk også til anskaffelse av en portabel Isotherm kjøl-/fryseboks, men den har vi ikke hatt bruk for ennå.

For å holde strømforbruket nede byttet vi ut pæren i både tri-colour og ankerlanternen til LED-pærer som bruker mye mindre strøm. Fungerer veldig bra og strømforbruket er nesten ikke merkbart. En ganske vesentlig ulempe er at vi har hovedantennen til VHF-en i mastetoppen rett ved siden av lanternene og tenningselektronikken i LED-lanternene virker enkelte ganger inn på VHF-en som støy. Vi har ikke funnet noen god løsning på dette problemet.

Originalt har vi et 20kg Bruceanker med Lofrans ankervinsj i baugen og et 26kg Engboanker med Engbo ankervinsj i hekken. Vi valgte å bytte baugankeret til et 30kg Bruce (Lewmar-kopi da original Bruce ikke lages lenger). Det er vi fornøyd med. For baugankeret har vi 70meter 8mm kalibrert kjetting. Hekkankeret bruker vi aldri, men har det i reserve. Når vi ankrer i baugen bruker vi alltid kjettingkrok med gummidempet avlaster til et av kryssholtene i baugen. Dette for å unngå mye lyd fra kjettingen når vi sover i forpiggen og ikke minst for å avlaste draget på ankervinsjens aksel.

Gass for komfyr er et kapittel for seg. Selv om det er aldri så mye standardisering innen EU så finnes det ingen standard på gasflasker tydeligvis. Det nærmeste vi kommer er 3kg campinggas. Disse får vi skiftet stort sett overalt i Europa, men i Sør-Amerika finnes ikke disse.
Vi har to stk. 6kg PA6 flasker i aluminium som passer akkurat i gasboksen på båten. Disse får man ikke i Norge og vi måtte kjøpe dem i Sverige. De har såkalt industrikopling (med lings gjenger). Problemet er bare å få fyllt dem. Vi har fått det til i Italia og den spanske enklaven, Ceuta, i Nord-Afrika.
Veldig mange ender opp med flasker hengende på pushpiten akter, men det er ikke noen god løsning.

I varmen er det en absolutt nødvendighet å ha beskyttelse mot sola. Vi bruker toppen av den originale cockpitkalesjen hele tiden, også når vi seiler. I havn har vi en stor ekstra bimini fra masten og bak til cockpiten og i tillegg har vi et spesialsydd solskydd over fordekket samt et løst, rektangulært trekk som kan flyttes rundt etter behov. Alt dette for å prøve å beskytte oss selv samt prøve å holde temperaturen nede i båten så lav som det lar seg gjøre. Men med 30 grader i vannet så blir det som å ha på varmekablene hele døgnet i tillegg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar