lørdag 20. mars 2010

Kommunaikasjon

Kommunikasjon er også en utrolig viktig del av utrustningen for langturseilas.

VHF
VHF-en danner basisen i kommunikasjonsutstyret ombord. Den er kanskje det viktigste førstehånds sikkerhetsutstyret ombord. Alle båter har VHF, både småbåter og skip. I tillegg kan man kommunisere med havnemyndigheter, marinakontor og ikke minst kystradiostasjoner. Eneste ulempen med VHF er at den har begrenset rekkevidde da frekvensen som VHF-signalene sendes på går kun rett fram og forsvinner utover horisontens begrensning. Men uansett, VHF-en er umistelig.
Vi har fastmontert VHF i båten med to håndsett, ett ute og ett nede ved kartbordet. VHF-en er tilkoblet båtens GPS og har en nødsignalsløsning med SOS-knapp som, ved bruk, direkte vil sende ut nødsignal med vår posisjon samt vårt "personlige" MMSI-nummer som igjen vil si hvem vi er. Hovedantennen sitter i mastetoppen for å oppnå lengst mulig rekkevidde og i tillegg har vi en nødantenne montert oppe på radarmasta som vi kan skifte til dersom riggen går eller hovedantennen blir ødelagt.
I tillegg har vi en bærbar VHF som evt. kan taes med i redningsflåten eller brukes mellom jolla og båten hvis det skulle være ønskelig.

Kortbølgetransiever, SSB
SSB radioen er “havets VHF” og brukes vi når vi er langt fra land.
Vi har en Icom 718 SSB radio med en AT130-E antennetuner. Vi har isolert en del av akterstaget og bruker dette som antenne. Akterstaget er bare den ene delen av en komplett antenne. Den andre delen er en tilsvarende god jordingsforbindelse og det er ikke like enkelt ombord i en båt. Vi har derfor montert en spesiell jordingsplate under båten nettopp for dette. For kommunikasjon fikk vi ikke testet ut utstyret ordentlig før Atlanterhavskryssingen, men vi hadde daglig kontakt med en annen seiler på vei til Afrika og flere kontakter med stasjoner i Norge, så vi er fornøyd. 
Tilkoblet SSB'n har vi et Pactor PCT IIex modem med PactorIII oppgradering som gjør at vi kan sende og motta epost via Sailmail i Airmail-programmet som komprimerer filene maksimalt. Her kan vi via landstasjoner rundt omkring i verden får videresendt og motta epost. Det er veldig liten båndbredde og det er ikke mulig å koble opp mot www, og det er derfor kun tekst som kan sendes og mottaes.
Vi benytter kortbølgeradioen sammen med Pactor modemet for å laste ned GRIB-filer (GRIded Binary files, værmeldinger) som så benyttes sammen med MaxSea kartprogram.
Vi kan også laste ned værmeldinger i tekstformat for alle områder.

Også værfaks får vi via SSB og Pactor modem. I utsatte havområder gir kombinasjonen av værfaks og GRIB filer en veldig god innsikt i værsituasjonen.

Det finnes mange etablerte "nett" hvor båter i samme havområde og til avtalt tid kan "chatte", gjøre avtaler, formidle advarsler osv.

Satelitt-telefonen er en Iridium 9505A med datakit. På satelitt-telefonen kan vi ta i mot SMS, E-Mail, værdata på grib-filer i tillegg til tale. Satelitt-telefoner er like trege å sende data på som SSB'n, så vi bruker et e-mail komprimerings-program fra Airmail som er veldig effektivt.



Navtex
For kystseiling over hele verden og særlig i Europa, er Navtexen fantastisk fin. Her får vi værmeldinger, nødmeldinger, navigasjonsvarsler etc. som tekstmeldinger på engelsk. Det bruker veldig lite strøm og står på døgnet rundt uansett hvor vi er og meldingene bare "tikker" inn og kan leses når det måtte passe.

Internett
Vi skulle gjerne hatt enda bedre tilgang til internett. Dette er jo vår beste tilgangskilde for nyheter og værmeldinger samt mulighet for epost og oppdatering av hjemmeside. Dette begrenser seg stort sett til havner og når vi ligger for anker i nærheten av sivilisasjonen. Det er fullt mulig å kjøpe "connection-card" for oppkobling via mobiltelefonnettet med eget Sim-kort. Dette er en bra løsning, men det finnes så langt ingen leverandør som går på tvers av landegrensene uten at det koster skjorta. Vi flytter oss ganske ofte og blir ikke værende lenge nok i hvert land til at dette er aktuelt, dessverre.
For å forsterke WiFi-signalene og kunne fange opp nettilgang bedre, har vi montert en kraftig WiFi (WL-200) antenne med forsterker. Den har rekkevidde på nesten 1,5 km.

Skype
Vi bruker mer og mer Skype for telefoni via datanettet, men ofte har vi ikke stabil og god nok nettforbindelse til at dette er mulig. Vi har en egen Skype-konto slik at vi kan ringe lokaltelefoner i de fleste land til lokaltakst.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar